cover

RPA - robotokkal csökkentett kockázat

RPA - robotokkal csökkentett kockázat
Mortoff Blog
RPA - robotokkal csökkentett kockázat

Rengeteg előnyt kínál a vállalkozások számára a Robotikus Folyamatautomatizálás (Robotic Process Automatization - RPA). Folyamatok sorait lehet a segítségükkel felgyorsítani, számottevő költségmegtakarítást elérve: az ilyet alkalmazó szervezet gyorsabban képes reagálni a piaci folyamatokra, és általában jóval hatékonyabbá válik a működése. A legtöbb vállalkozás ezeket az előnyöket szem előtt tartva dönt a szoftveres robotok alkalmazása mellett, aminek köszönhetően dimanikusan emelkedik is ezek száma.

A fentebb felsorolt előnyök mellett ugyanakkor van még egy, ami miatt érdemes ilyen eszközbe fektetni, ez pedig a minden cég működését érintő kockázatok csökkentése. A megfelelő körültekintéssel bevezetett és jól működő RPA révén ugyanis számottevő javulás érhető el.

Persze az RPA is hordoz magában kockázatokat. A rendszer ugyanis szó szerint értelmez minden parancsot, de csakis azokat. Olyan esetben, amikor az emberek a munkavégzés során ösztönösen követnek bizonyos szabályokat, ezek - mivel nem jelennek meg tudatosan - kimaradhatnak az automatizálás paraméterei közül, ami komplikációkat és hibákat okozhat az RPA üzemelése során. Ennek az elkerüléséhez alaposan ki kell elemezni a kérdéses munkakört, és fel kell térképezni az automatizálni kívánt folyamatokat. Ennek maradéktalan teljesítéséhez már megfelelően nagy tapasztalat áll rendelkezésre.

A robotizált folyamatautomatizálás azonban nagyságrendekkel nagyobb mértékben képes a kockázatokat csillapítani, mint amennyit magában rejthet. Ebből a szempontból a legújabb iparági elvárásokat szem előtt tartva kialakított RPA-platformok:

  • csökkentik a hibalehetőségeket - nem fordulhat elő tévesen bevitt adat, félrenézett sor, bármennyire is monoton az adott munkafolyamat;
  • javítják a megfelelési rátát - jóval kevesebb időt kell a hatalmasra nőtt adatbázisok bevitelével, bogarászásával tölteni, mindig a legújabb elvárásoknak megfelelően működnek;
  • növelik a szervezet rugalmasságát - a minél több folyamat automatizálása magával vonja a belső rendszerek, platformok, programok és alkalmazások integrációját, egyfajta rugalmasan alakítható keretrendszert létrehozva, amit könnyen lehet a manapság gyorsan változó körülményekhez adaptálni.

RPA alkalmazásával tehát  nem csak a cégek működése és irányítása válik hatákonyabbá, de csökkennek az őket fenyegető kockázatok. A gyorsuló digitális forradalom korában nagyban segítik a szervezeteket abban, hogy megfeleljenek a legújabb kihívásoknak is.

Bővebben itt olvashat az RPA-ról.

Nemcsak a nagyvállalatoké a digitalizáció! Az IL-PE inspiráló példája
Nemcsak a nagyvállalatoké a digitalizáció! Az IL-PE inspiráló példája

A 65 fős, debreceni, családi tulajdonú IL-PE Kft.-nél évek óta tudatosan készülnek arra, hogy a háztartási műanyag termékek fröccsöntésével foglalkozó vállalat Ipar 4.0 mintagyárrá váljon. Tarts velünk ebben az ötletekben és gyakorlati tanácsokban kivételesen gazdag epizódban is!

Meghallgatom
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.