cover

Az RPA útjai fejlesztői szemmel

Az RPA útjai fejlesztői szemmel
Mortoff Blog
Az RPA útjai fejlesztői szemmel

A cikk megtörtént eseményeken alapul, semmin sem változtattunk.

Amikor először hallottam munkahelyi vezetőmtől, hogy be kellene kapcsolódni az RPA üzletágba, semmit sem tudtam arról, mi is ez, akkor hallottam először ezt a rövidítést. Első olvasatban arra gondoltam, ez valami programozási feladat lesz, csak itt valamiféle robotokat fogunk programozni, s ezt én nagyon izgalmasnak találtam. Mi a legdinamikusabb, élen járó megoldását választottuk az RPA-nak, amely nem más, mint a UiPath. Nos, ennek a megoldásnak az erőssége pont az, ami a fejlesztők számára inkább hátrány, vagy kevésbé vonzó, tudniillik szó sincs programozásról.

Miről is szól a UiPath megoldása tulajdonképpen?

Egy jól átgondolt fejlesztői eszközben a már létrehozott aktivitások egymás után illesztésével és beállításával rakhatjuk össze az általunk automatizálni kívánt folyamatot. Természetesen minimális programozási ismeret azért szükséges hozzá, mert jónéhány meghívható függvényt vagy eljárást alkalmazhatunk. Itt fontos megjegyezni, hogy a UiPath megoldása csak és kizárólag Visual Basic nyelven „ért”, a .NET vezető programozási nyelve, a C# sajnos nem használható „a framework sajátosságai miatt”. A UiPath tehát egy remek megoldás, hiszen minimális programozási ismeretek meglétével, nagyon kevés tényleges programozás árán, látványos eredményekre juthatunk, ugyanakkor egy klasszikus, eddig fejlesztéshez szokott szakemberből ellenérzéseket válthat ki ez a megközelítés, mert az ő számukra „titkárnői munka”, „legózás” benyomását keltheti.

A téma iránt érdeklődők számra jó hír, hogy a UiPath szakemberei kidolgoztak egy komplett képzési és minősítési rendszert saját termékük oktatására, amely képzésnek sok eleme egy regisztrációt követően ingyenesen elérhető. A képzés rendkívül sokoldalú, az általános ismertetők után van külön üzleti elemzőknek, architekteknek, fejlesztőknek szóló tréning, mindezek „Technical” és „Non-technical” címkékkel ellátva.

Minden egyes képzésről elmondható, hogy minőségi, lényegre törő, a szükséges információkat jól mutatja be, a gyakorlati elsajátítást megfelelően támogatja. A video tréningeket folytatva az egyes nagyobb csoportok után gyakorlati feladatokat oldhatunk meg. A feladatok megoldásában PDF fájlok lesznek segítségünkre, ha elakadnánk. A gyakorló feladatok megoldása fakultatív, ezek tényleges megoldását a rendszer nem ellenőrzi, már akkor tovább folytathatjuk a tananyagot, ha letöltöttük a feladatokhoz kapcsolódó fájlokat.

Az egyes tréningek végén, néhány esettől eltekintve azonos felépítésű, egyszeres, vagy többszörös választásos kvízek megoldásával adhatunk számot megszerzett tudásunkról. A megoldások 70%-tól tekinthetőek sikeresnek, kisebb tréningek esetében korlátlan, nagyobb, fejlesztői tréningek esetében 3 újra próbálkozási lehetőséggel. Ha ezek a lehetőségek elfogynak, az egész vonatkozó tréninget újra kell kezdeni.

Itt kell megjegyeznünk, hogy sajnos a kvízkérdések teszteléstechnológiai szempontból hagynak némi kívánnivalót maguk után: több esetben tapasztaltam, hogy a kérdések nem is válaszolhatók meg helyesen, vagy ha teljesen biztosan jó választ adtunk, az akkor is rossznak minősül. Előfordul olyan eset is, hogy olyasmire kérdeznek rá, ami sem a tréning alatt, sem a gyakorló feladatok megoldásának során nem kerül elő, még csak említés szintjén sem.

Mindettől függetlenül, amennyiben valaki becsületesen végigcsinálja a tréningeket, azaz időt szán a gyakorló feladatok megoldására is, és nem csak átugorja őket, annak a UiPath Academy tréningsorozata remek alapot szolgáltat ahhoz, hogy sikerrel vegye a Certified Developer minősítő vizsgát.

Az érdeklődőknek bemutatok egy lehetséges pályát, ami mentén a tréningek elvégezhetők:

  1. Level 1 - Foundation Training
  2. RPA Developer - SAP Automation Training
  3. Level 2 - Orchestrator 2016.2 Training
  4. Level 3 - Advanced Training
  5. Level 2 - Orchestrator 2018.1 Training
  6. Level 2 - Orchestrator 2017.1 Training
  7. UiPath - Solution Architect Training
  8. Level 1 - Foundation Training - revamped - 2018.2
  9. Level 2 - Orchestrator 2018.2 Training
  10. Business Analyst Training
  11. RPA Implementation Methodology Training
  12. RPA Awareness Training
  13. UiPath Security Training
  14. Level 1 - Foundation Training - 2018.3
  15. Level 2 - Orchestrator 2018.3 Training
  16. AI Computer Vision

Fontos tudni, hogy az egyes tréningeket a szoftver verzióival együtt időközönként frissítik, új tréningek jelennek meg, újdonságként elérhetők az egyes területekhez tartozó javasolt tréning gyűjtemények, a learning planek is. Hangsúlyozom, hogy a tréningek elvégzése nem feltétele a minősítés megszerzésének, de erősen ajánlott.

A „Level 3 advanced training” némileg eltér a többitől, itt ugyanis assignmenteket kell leadnunk, azaz ez az első olyan pontja a tréning sorozatnak, ahol ténylegesen ellenőrzik a gyakorlati tudásunkat. A feladatokhoz mellékelt leírást és megoldási javaslatot érdemes elolvasni, de természetesen saját módszerrel is megoldható a két feladat. Az a tapasztalatom, hogy nem magukat a feltöltött fájlokat ellenőrzi a rendszer, hanem a tesztrendszerben levő adatok helyességét a feladat végrehajtását követően. Ezért is kérik, hogy a feladat feltöltését követően ne reseteljük a teszt adatokat, mert ebben az esetben egy rendkívül impozáns 0%-os eredményt fogunk elérni.

Ha már elég erőt, elszántságot és tudást gyűjtöttünk magunknak ahhoz, hogy tréningeket követően, vagy azok nélkül, de nekivágunk a minősítésnek, arra külön kell jelentkeznünk. A minősítő vizsga két részből áll: egy elméleti kvízből, ami felépítésében és sajnos működési minőségében is megegyezik a tréningek megszokott kvízeivel. 40 kérdést kell megválaszolni a megadott idő alatt, de sajnos néha beakad a rendszer, így történt esetemben az, hogy 3 kérdés egyszerűen kimaradt, ami természetesen hibapontnak számít. Nem kell megijedni, ez „csak” bosszantó, az elméleti rész azért elsőre teljesíthető.

Az elméleti részt követően egy gyakorlati feladatot kapunk, amelyben egy kicsit összetettebb automatizálási feladatot kell majd megoldanunk, erre 4 óra áll a rendelkezésünkre, tömörített fájl formában fel kell töltenünk minden fájlt, amit készítettünk, valamint a megoldás során keletkező fájlt is. Itt is 3 próbálkozásunk van, sikertelen teljesítést követően nem teljesen ugyanazt a feladatot kapjuk, csak nagyon hasonlót, illetve a minősítés esetében már sikertelen teljesítésenként 10-10% levonást kapunk a következő próbálkozás eredményéből. A tapasztalatom az, hogy a megadott 4 óra alatt a feladatok megoldhatók, a gyakorlati rész is teljesíthető elsőre. Némi utánajárással az interneten találhatunk olyan típusfeladatokat és megoldásokat is, amelyekhez nagyon hasonlóval fogunk találkozni a vizsgán. A sikeres minősítést követően egy évig érvényes Certified Developer elektronikus bizonyítványt kapunk.

Összességében a UiPath platformjáról elmondható, hogy valóban élen jár az RPA megvalósításában, azonban, mint minden új technológia esetén, úgy itt is vannak még gyermekbetegségek, gyakran igen erős fejtörést fog okozni, hogy az egyes activityk miért nem működnek megfelelően.

Röviden összefoglalva tehát itt is igaz, hogy „Csak az jöjjön, aki bírja.” De aki bírja, az egy innovatív tecbológiában szerezhet jártasságot, együtt fejlődve magával a technológiával. S hát végső soron mi más lehetne a XXI. század IT szakembereinek a feladata, mint az ilyen kihívásoknak megfeleve előre vinni a világot?

Nemcsak a nagyvállalatoké a digitalizáció! Az IL-PE inspiráló példája
Nemcsak a nagyvállalatoké a digitalizáció! Az IL-PE inspiráló példája

A 65 fős, debreceni, családi tulajdonú IL-PE Kft.-nél évek óta tudatosan készülnek arra, hogy a háztartási műanyag termékek fröccsöntésével foglalkozó vállalat Ipar 4.0 mintagyárrá váljon. Tarts velünk ebben az ötletekben és gyakorlati tanácsokban kivételesen gazdag epizódban is!

Meghallgatom
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.