cover

Piaci trendek 2020-ban, Közép-Európában

Piaci trendek 2020-ban, Közép-Európában
Mortoff Blog
Piaci trendek 2020-ban, Közép-Európában

A különböző kutatóintézetek (Gartner, IDC, Forrester stb.) minden évben előállnak különböző listákkal, amelyek meghatározzák, hogy a következő években várhatóan mik lesznek a globális trendek. Nyilván a különböző régiók nagyjából követik a világszintű trendeket, de vannak mindig lokális specialitások. Nézzük meg röviden, szerintünk mi várható a mi régiónkban, kiemelve az 5 legjellemzőbb folyamatot, amelyek a piacot érintik.

1. Cloud további terjedése

Az elmúlt évek egyik kiemelkedő trendje a cloud alapú megoldások terjedése. A legtöbb nagyvállalati projektben, új bevezetések esetében csak elvétve, vagy nagyon indokolt biztonsági kérdések figyelembevétele után vezetnek be telepített rendszert. Egyfelől a hagyományos nagyvállalati szoftver szállítók (Oracle, SAP, Microsoft) is erre terelik partnereiket és a vásárlóikat, másfelől az ő kihívóik (Salesforce, ServiceNow stb.) kizárólag cloud alapú megoldásokat kínálnak.

2. Ipar 4.0 terjedésének felgyorsulása

Régiónkban különösen erős a gyártás szerepe a gazdaságon belül. A kiépült kapacitások most már nehezen bővíthetők expanzívan, így kiemelt fontosságú, hogy a hatékonyság növelésével fenntartható legyen a gyártás versenyképessége a különböző területeken. Ezt mind az iparági szereplők, mind a kormányzatok felismerték, így az ilyen irányú digitalizációs folyamatok széleskörű támogatással rendelkeznek. A szabályozói szándék szintén ebbe az irányba hat, hiszen a gyártási folyamat minél részletesebb követése (Traceability), szintén komoly informatikai fejlesztéseket igényel. 

3. Munkaerőhiány további fokozódása

Közép-Európában már nem csak az IT, de szinte minden munkaerőpiaci területen és minden országban munkaerőhiány alakult ki. Az informatikai területen ez kiemelten jelentkezik, így itt is egyre jobban megjelent a különböző, más (jellemzően nem EU tag) országokból történő munkaerő import, illetve a feladatok kihelyezése ezekbe az országokba. A dilemma feloldására továbbá egyre több cég reagál azzal, hogy rugalmasabb a távmunkával és a vidéki irodákkal kapcsolatban is.

4. Automatizáció terjedése

Részben a munkaerőhiány, részben pedig az emelkedő bérek következtében, egyre nagyobb a fókusz a különböző automatizációs lehetőségeken. Értve ez alatt akár a tesztautomatizációt, vagy akár a folyamatok robotokkal való kiváltását (RPA – Robotic Process Automation). Ez a trend mindenképpen erősödni fog régiónkban. Erre a jó háttér is adott, hiszen a világ egyik legnagyobb RPA platform szállítójának (UIPath) székhelye Romániában van és a régió első unikornisa (1 milliárd dollárnál drágábbra értékelt cég).

5. Mesterséges intelligencia valódi használata

Az elmúlt években már több területen elkezdődött a felgyűlt adatok feldolgozása, de igazán Magyarországon és a környékbeli országokban ez még „nem robbant”. Adott viszont a közeg, hogy egy ilyen nagyszabású növekedés hamarosan bekövetkezzen, hiszen egyre több adatot gyűjtenek mind a vállalatok, mind a kormányzati szervek. Az adatok feldolgozására pedig adottak eszközök és adott a tudás, illetve az iparági szereplők együttműködése.

Nemcsak a nagyvállalatoké a digitalizáció! Az IL-PE inspiráló példája
Nemcsak a nagyvállalatoké a digitalizáció! Az IL-PE inspiráló példája

A 65 fős, debreceni, családi tulajdonú IL-PE Kft.-nél évek óta tudatosan készülnek arra, hogy a háztartási műanyag termékek fröccsöntésével foglalkozó vállalat Ipar 4.0 mintagyárrá váljon. Tarts velünk ebben az ötletekben és gyakorlati tanácsokban kivételesen gazdag epizódban is!

Meghallgatom
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.