cover

Mortoff - a sportos munkahely

Mortoff - a sportos munkahely
Mortoff Blog
Mortoff - a sportos munkahely

Mozdulj meg Mortoff, avagy a sport előnyei a cégkultúrában

„A csapatsport nemcsak az egyéni egészségre, hanem a csoport összetartására és teljesítményére, azaz szervezeti előnyökre is kiterjed…” (Brinkley et al., 2016)

A sportolás előnyei már elfogadott tényként vannak jelen a mindennapjainkban. A sport által nem csak a fizikai erőnlétünk, de a mentális jól-létünk is csak gyarapodik.

„Napjaink tipikus munkahelyi problémái a fizikai inaktivitásból, az egyoldalú terhelésből és a mentális leterheltségből adódnak, amelyek javítására hatékony eszköz az egészségsport.” (Laczkó-Melczer, Egészségsport alapjai, 2015)

Az is köztudott tény, hogy a fizikai aktivitás növeli a koncentrációt, a teljesítményt, s nem utolsó sorban a hiányzási mutatók az egészséges életmód mellett csökkenni kezdenek. Természetesen ez akkor áll fenn, ha egy valóban kiegyensúlyozott sportos életvitelt folytatnak a dolgozók. A csapatszellem erősítése mindig célként lebeg a cégek vezetői előtt, amelyet több módon is el lehet érni, a klasszikus csapatépítőktől kezdve a céges party-n át a szakmai rendezvényekig.

De mit is jelent egy cég életében a sport?

Lehetnek önszerveződő és cég által szervezett események, közös futások, túrázás, vagy akár korcsolyázás, kosárlabda, futball, stb., mind-mind erős közösségépítő szereppel bírnak.
A Mortoff immár több alkalommal képviselteti magát az Ultrabalatonon, ahol 13-fős csapatként futjuk körbe 1 nap alatt a Balatont. A közös élmény, mint a szurkolás egymásért, váltópontról-váltópontra követés, közös vacsora és együtt töltött idő kitart a dolgos hétköznapokban is. Sport közben megszűnnek a cégben betöltött szerepek, oldott légkör teremthető, a feszültségek megszüntethetőek, a közös cél érdekében az együttműködés erősíthető. 

A cégen belül többen hódolnak a futás szenvedélyének, ki aszfalton,ki terepen,vagy akár tájfutóként,  ki versenyen szereti megmérettetni magát, ki pedig hobby szinten a futás szeretetéért űzi. Már többen részt vettünk közös félmaratonon, sikeres maraton és ultra távokon is. A sport összekovácsol, feltölt és így lesznek nem csak céges munkakapcsolatok, de közös szabadidős tevékenységek is, melyek barátságokká nemesednek.

A túra alkalmával lehetőség nyílik elmélyültebben beszélgetni, megismerni a másikat, kicsit kiszakadva a céges közegből. A korcsolyázás mellé pedig társulhat egy forralt borozás, amikor szintén a beszélgetésé főszerep.

Ultrabalaton-2020 Maraton Ultrabalaton-2021

Egy-egy csapatépítőn is helyet kapnak a sportos feladatok, amikor megtapasztalhatjuk, milyen kimozdulni a komfortzónából, így egy-egy ilyen helyzetben új erősségekre is felfigyelhetünk a munkatársaknál, illetve az új helyzetek új ötleteket is szülnek. Erősíti a kreativitást, a cégen és csapaton belüli bizalmat. Számos helyen kínálnak rendezvényszervezők is sporteseményeket csapatépítés gyanánt, érdemes ezeket beépíteni és kipróbálni.

Jómagam az első kicsit hosszabb, azaz 21 km-es versenyemre 2018-ban készültem fel, s azóta is folyamatosan és töretlenül megyek akár hosszabb versenyekre is. Több Mortoffos kollégával indultunk már Spartan versenyen is, ahol akadályokkal kell ,,megküzdeni” terepfutás közben. Az élménybeszámolókat egy-egy ebéd alkalmával utána meghallgatjuk, tapasztalatokat cserélünk. Szerveztünk már mini-triatlont is a Velencei-tónál, amikor úszás után biciklire pattantunk, majd félúton futottunk terepen egy kicsit, s ismét biciklivel zártuk a napot.

 Naszály-túra Triatlon

Azóta én kicsit elmentem az ultrák világába is, betekintést nyerhettem, milyen akár 100 km-t futni egy nap alatt, s hiszem, hogy ezek a tapasztalatok jó hatással vannak a munkámra is. Sokszor a futások alkalmával jönnek új ötletek, vagy amin addig rágódtam, egyszer csak megoldódik és értelmet nyer. Munka előtt vagy munka után kikapcsolódás és feltöltődés számomra a futás, de amikor ebédidőben kiugrom egy rövid edzésre, akkor is utána tisztább fejjel jobban tudok koncentráltan dolgozni. Számomra ez egy életforma, mely által teljesnek érzem a napom.

Mindenekelőtt nagyon fontos a példamutatás és motiváció, hiszen Magyarország még mindig élen jár az elhízás terén, illetve a munkahelyi, magánéleti stressz által okozott betegségek terén. Ha egy kicsit is segíthetünk a mozgás szeretetét átadni, már nyert ügyünk van.

 

Nemcsak a nagyvállalatoké a digitalizáció! Az IL-PE inspiráló példája
Nemcsak a nagyvállalatoké a digitalizáció! Az IL-PE inspiráló példája

A 65 fős, debreceni, családi tulajdonú IL-PE Kft.-nél évek óta tudatosan készülnek arra, hogy a háztartási műanyag termékek fröccsöntésével foglalkozó vállalat Ipar 4.0 mintagyárrá váljon. Tarts velünk ebben az ötletekben és gyakorlati tanácsokban kivételesen gazdag epizódban is!

Meghallgatom
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.