cover

MITRAS – beltéri helymeghatározás alapú döntéstámogatás

MITRAS – beltéri helymeghatározás alapú döntéstámogatás
Mortoff Blog
MITRAS – beltéri helymeghatározás alapú döntéstámogatás

A vállalkozások, különösképpen az ipari gyártó vállalatok számára elengedhetetlenül fontos a működés hatékonyságának növelése. Ez jelenik meg a lean menedzsment és lean gyártás alapelvei között is. A mura, muda, muri (a veszteségek három fajtája) megszüntetése az egyik alapvető eszköz, amivel jobban tudjuk működtetni a folyamatainkat. A legelső lépés a feleslegek, egyenlőtlenségek, veszteségek megszüntetésére azonban az, hogy felismerjük azokat. Tudnunk kell, hogy a gyártás során hol keletkezik felesleges várakozás, hol vannak a termelésben egyenlőtlen ütemezések; enélkül nem tudjuk megszüntetni azokat.

A Mortoff kifejlesztett egy olyan, beltéri helymeghatározásra alapuló rendszert, amely segíthet a gyártás során a lean elvek betartására, és a veszteségek megszüntetésére, azzal, hogy ki tudja mutatni az egyes szállítóeszközök (például targoncák) egyenletlen terhelését, nem tervezett logisztikai műveleteket, vagy éppen a dolgozók felesleges mozgását, de segít a nem kívánt (tiltott) mozgások felismerésében is. Ennek a rendszernek mi a Mortoff Indoor Tracking System (MITRAS) nevet adtuk. 

A rendszer alapköve egy beltéri helymeghatározó szenzorrendszer. A szenzorrendszer segítségével kellő pontossággal tudjuk meghatározni egy-egy követni kívánt elem (például targonca, paletta, operátor stb.) mozgását.
A nyers helymeghatározás adatait tárolva és feldolgozva többféle kimutatást ad a rendszer a mozgásokról. Ezek lehetnek kétdimenziós, térképszerű kimutatások (például egy hőtérkép), de lehetnek olyan, számított összehasonlítások, amelyek az egyes targoncák terheltségét, átlagsebességét vagy egyéb mért, számított tulajdonságait hasonlítja össze.

1. ábra: Hőtérkép​

Az egyes statisztikák, kimutatások alapján a MITRAS segít abban, hogy felismerjük, hol találhatók a mozgások során szűk keresztmetszetek, hol történnek felesleges mozgások, vagy egyenletlen eszköz-terhelések. Ezek az egyenletlen terhelések előre nem várt karbantartási költségeket jelenthetnek, illetve a nem várt mozgások felismerése is lehetőséget ad a veszteségek csökkentésére.

2. ábra: Egységek mozgásának statisztikái​

A MITRAS segítségével így egy eszközt tudunk adni a döntéshozók, termelésvezetők kezébe, hogy a gyárakban, üzemegységekben történő mozgások elemzése alapján optimalizálni tudják a működést, és növelni a hatékonyságot.

A MITRAS-ról bővebben itt olvashat!

Hazai ipar 4.0 mérleg: itt tartunk 2024-ben
Hazai ipar 4.0 mérleg: itt tartunk 2024-ben

Dr. Nick Gáborral az Év Gyára Projektverseny zsűritagjaként tavaly tavasszal már beszélgettünk a magyar kkv-k digitalizációs kihívásairól. Mi változott azóta, hol tart most Magyarország az európai ipar 4.0 érettségi skálán?

Meghallgatom
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.