cover

Az SAP BI marad (még) a földön – BI 2025

Az SAP BI marad (még) a földön – BI 2025
Mortoff Blog
Az SAP BI marad (még) a földön – BI 2025

Az SAP BI portfóliója és elődjei évtizedek óta meghatározó szereplői az üzleti intelligencia (BI) világának, melynek közelgő új verziója rég nem látott mértékű átalakulást hoz, így nem árt felkészülten várni az átállást.

Természetesen – mint ahogy szinte mindenki – az SAP is határozott lépéseket tett a felhőtechnológia irányába, és az Analytics Cloud (SAC) megoldásuk a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az élvonalba tartozik. Ezért is volt sokáig kétséges az on-premise (helyben telepített, nem felhőalapú) BI megoldásuk sorsa, hiszen a 4.2-es verzió elsődleges supportja idén év végén(!) lejár, de a 4.3-as verzióé sincs már beláthatatlan távolságban (2027 év vége).

A bizonytalanságot eloszlatva egyre-másra jelennek meg hírek az eddigi verzióelnevezések (XI R2, 3.1, 4.1…) hagyományaival teljesen szakító „BI 2025” verzióról, amely továbbra is elérhető lesz felhőtechnológiára váltás nélkül, 2030-ig biztosan:

Az első, hivatalosan is kiadott verziót a negyedik negyedévre ígérik, viszont az eddig publikált hírek szerint olyan jellegű változások is járnak a BI 2025-tel, melyek jelentősen megnövelhetik az átállás idejét és erőforrás-szükségletét egy átlagos SAP BI verzióváltáshoz képest.

Az első érzékeny pont az „unv” típusú szemantikus réteg (az SAP BI világában: univerzum, mely a portfólió összes vizualizációs eszközéhez az adatbázisok üzleti nyelven való megfeleltetéséért felel) támogatásának megszűnése. Bár a rengeteg lehetőséggel bíró és az évek alatt is folyamatosan fejlődő, modern eszközzel szerkeszthető, új típusú „unx” univerzumok használata és konvertálási lehetősége régóta adott a portfólióban (a 2011-es 4.0-ás verzió óta), ám a régi, jól bevált, egyszerű alkalmazás miatt sokan maradtak még a régi típusnál vagy vegyesen használják őket.

Tehát a régi típusú univerzumok konverziója (és természetesen a rájuk épülő tartalmak tesztelése) elengedhetetlen lesz, ez viszont az olyan lépések egyike, amit még bőven az új verzióra való átállás előtt érdemes megtenni, mert bár a tapasztalatok alapján a konverzió 99%-ban sikeres, ám a tartalmak egyenkénti átállítása az új univerzumra rendkívül idő és erőforrás igényes folyamat. Amennyiben a szervezetben meglehetősen nagy számban vannak régi típusra épülő tartalmak, érdemes lehet megfontolni saját SDK-scriptek írását, az SAP Workflow Assistant tool (korábban Automation Framework) használatát vagy az SAP által is ajánlott 3rd party (harmadik fél fejlesztése), fizetős megoldásokat, de az ezekkel történő migrációt is érdemes szakemberekre bízni (https://community.sap.com/t5/technology-blogs-by-sap/unv-is-dead-long-live-unx/ba-p/13568331)

Szintén a szemantikai rétegnél maradva megszűnik az új típusú (unx) univerzumok „multisource” támogatása. A bevezetése idején csábító érv volt a régi típusú univerzumok lecserélése mellett, hogy amíg azzal csak egy adatbázis-kapcsolatra lehetett szemantikai réteget építeni, az unx esetében már ebben a rétegben is több (akár típusában is eltérő) adatbázist is felhasználhattunk és összekapcsolhattunk. Ezzel gondolták megkönnyíteni a vizualizáció fejlesztők és felhasználók mindennapjait, ám – és ez lehet a mögöttes érv a kivezetés mellett – ez a megoldás performanciában nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ahol azonban használatban vannak multisource univerzumok, ott az adatbázisok közötti kapcsolatot teljesen más technológiával, adatbázis vagy vizualizáció oldalon kell kiváltani, így ez is azok közé a feladatok közé tartozik, amit kiemelten nem érdemes az átállásra hagyni.

A hírek szerint a legnagyobb fókuszban a portfólió legmeghatározóbb eszköze, a Web Intelligence (WebI) riportkészítő eszköz fejlesztése lesz, mely az interaktív funkciók és az ad-hoc lekérdező képességek terén fejlődhet leginkább, ezzel is újabb lépéseket téve a felhős SAP Analytics Cloud felé.

A legnagyobb hagyományokkal rendelkező Crystal Reports nemhogy benne marad a termékcsaládban, de több mint egy évtized után komolyabb fejlesztéseket is kaphat. A Crystal Reports for Enterprise támogatása viszont megszűnik, ezek kiváltását WebI vagy Crystal Reportssal ajánlják, utóbbi ezért megkapja az unx univerzum támogatást.

Bár sokáig kétséges volt a sorsa, végül a Lumira Designer (a termékcsalád kifejezetten dashboard készítő eszköze, mely komolyabb informatikai tudást igényel) is része lesz a BI 2025-nek, nem úgy mint az Analysis for OLAP (webes OLAP-elemző eszköz), Lumira adatvizualizációs eszköz, az eddig a Microsoft termékcsaláddal való integrációt biztosító LiveOffice, vagy éppen a mobilapplikáció, az SAP BusinessObjects Mobile.

A tovább már nem támogatott eszközök mindegyikére adott az alternatíva, a LiveOffice-ra a már a 4.3 SP2-ben bevezetett OData adatszolgáltatást  (https://community.sap.com/t5/technology-blogs-by-sap/sap-bi-4-3-sp2-what-s-new-in-web-intelligence-and-semantic-layer/ba-p/13526044), az Analysis for OLAP és Lumira helyett a felhős Analytics Cloudot vagy a WebI-t, a mobilapp helyett pedig a webes elérésű BI-portált fejlesztik tovább, hogy mobileszközökön is megállja a helyét a megjelenítés.

További technikai jellegű információ, hogy a BI 2025 már nem fogja támogatni az AIX és Solaris operációs rendszereket, csak Linuxon és Windowson fut csak tovább.

A BI 2025-ről eddig megjelent hírek alapján elmondható, hogy a termékcsalád legfontosabb és legelterjedtebb eszközeire (WebI, BI-portál, Crystal, Analysis for Office, single-source unx univerzum) összpontosítva, de már részben a felhőtechnológia felé terelve, egy letisztult és erőteljes termékcsaláddal lesz dolgunk, melyre való átállást azonban nem árt felkészülten várni.

Feliratkozom a hírlevélre

Az ember a Smart Factory Connaction mögött: Bóna Péter, Com-Forth Kft.
Az ember a Smart Factory Connaction mögött: Bóna Péter, Com-Forth Kft.

Tizedik éve szervezi meg a Smart Factory Connaction konferenciát, de sosem érdekelte, hogy maga az esemény profitábilis legyen. Számára mindig is fontosabb volt, hogy valódi fórumot biztosítson a gyártóknak, és a vendégei azért látogassák évről évre a rendezvényt, mert ott releváns tapasztalatmegosztás történik. Bóna Péter, a Com-Forth Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Meghallgatom
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.