cover

A Crystal Reports élt, él és élni fog – a Business One-ban integráltan is…

A Crystal Reports élt, él és élni fog – a Business One-ban integráltan is…
Mortoff Blog
A Crystal Reports élt, él és élni fog – a Business One-ban integráltan is…

A mai SAP Crystal Reports elődjét (eredeti nevén: Quik Reports) még 1984(!)-ben fejlesztették és az eredeti célja az volt, hogy egy könyvelő programhoz (mai nevén: SAGE) jelentéskészítő alkalmazást fejlesszenek. A program azóta rengeteg felvásárláson ment keresztül az SAP termékcsaládba történő bekerüléséig, de a régmúltra visszanyúló gyökerei ellenére még mindig egy jól használható, egyszersmind kiforrott BI-eszköz.

Az SAP Crystal Reports továbbra is megvásárolható önálló szoftverként, de már szervesen beépült az SAP BI-portfólióba, és egyúttal az SAP Business One (amely az SAP vállalatirányítási rendszere kis- és középvállalatok számára) szoftvercsomagjának integrált része. Az integráció folytán az SAP Business One implementációk esetében a Crystal Reports további licencköltségek nélkül használható a felhasználók riportigényeinek kielégítésére – legyen szó időszaki kimutatásokról, kampányok nyomon követéséről vagy akár egyszerű napi elemzésekről.

Nem egy újhullámos ad-hoc, interaktív funkciókkal teletűzdelt riportkészítő eszköz, de a mai napig tökéletesen alkalmas standard, tevékenységfüggetlen kimutatások készítésére, ezáltal (a Business One részeként is) egyedi, naprakész információk megjelenítésére és elemzésére.

A Crystal Reports oldal-alapú (nem reszponzív) tartalmak előállítására képes, az alapvető jelentéselemek (diagramok, táblázatok) és BI-funkciók mellett igen nagy tudású kalkulációs-motorral rendelkezik, melynek segítségével akár beillesztett programkódok is értelmezhetővé, a riport részévé válhatnak (ciklusok, tömbök, változóátadások stb.), és ezzel bonyolultabb számítások is elvégezhetők az adatokon. Az eszköz adatfüggő tartalom-megjelenítési képessége pedig lehetővé teszi dinamikus riportok előállítását is.

A precíziós riportszerkesztőjével a Crystal Reports az elemző riportok mellett kötött formátumú tömeges dokumentumok, például szállítólevelek vagy csekkek gyors előállítására is képes, mindezt vonalkód-támogatással.

Az SAP Business One-ba integrált fejlesztőkörnyezet egyszerűen konfigurálható, melynek segítségével a Crystal Reports biztosatani tudja, hogy gyorsan és hatékonyan látható eredményeket hozzunk létre.

Az ember a Smart Factory Connaction mögött: Bóna Péter, Com-Forth Kft.
Az ember a Smart Factory Connaction mögött: Bóna Péter, Com-Forth Kft.

Tizedik éve szervezi meg a Smart Factory Connaction konferenciát, de sosem érdekelte, hogy maga az esemény profitábilis legyen. Számára mindig is fontosabb volt, hogy valódi fórumot biztosítson a gyártóknak, és a vendégei azért látogassák évről évre a rendezvényt, mert ott releváns tapasztalatmegosztás történik. Bóna Péter, a Com-Forth Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Meghallgatom
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.