cover

RPA a készletgazdálkodásban - Case Study

RPA a készletgazdálkodásban - Case Study
Mortoff Blog
RPA a készletgazdálkodásban - Case Study

Autóiparban tevékenykedő multinacionális ügyfelünk a logisztikai terület folyamatainak támogatására kérte az alábbi szoftverrobotot, melynek feladata a 3 logisztikai és gyártási műszak támogatása adatok begyűjtésével, manipulálásával, a gyártáshoz szükséges alkatrészek meghatározásával, illetve azok felvitelével egy ERP rendszerbe.

Ügyfelünk a világ egyik vezető vállalata az autóiparban, a cégcsoport 38 országban van jelen 257 létesítményben és több mint 174 000 embert foglalkoztat világszerte.

Az RPA megoldásunkkal szemben támasztott elvárások a következők voltak:

  • tetszőleges mennyiségű összeszerelési igény feldolgozása a hét bármely napján
  • egy Picklista előállítási idejének csökkentése 20 perccel
  • belső raktárkészlet optimális szinten tartása (elég legyen 8 órára elegendő készletet tartani a korábbi 24 órás helyett)

Az előzőekben leírt üzleti feladat színvonalas megoldására cégünk a UiPath platformját és saját RPA implementálási metodikáját választotta.

A lefedett folyamat magas szinten a következő lépésekből áll:

  1. email csatolmányként érkező összeszerelési igény alapján (egyes megrendelők beazonosítása és különböző módon történő kezelése) a szükséges alkatrészek kigyűjtése egy reporting rendszerből
  2. in-memory adatmanipuláció (különböző üzleti logikák alkalmazásával)
  3. házon belüli készlet kigyűjtése ERP rendszerből
  4. házon belüli készlet és igény összehasonlítása a berendelendő alkatrészek megállapításához
  5. ERP rendszerbe betölthető árurendelés összeállítása
  6. ERP rendszerbe alkatrész igények betöltése
  7. Érintettek értesítése az eredményekről

Az informatikai megoldásban kihívást jelentett a robot helyes működésének ellenőrzése, mivel szinte másodpercenként változik a házon belüli készlet, aminek viszonylatában változik a megrendelendő alkatrészek mennyisége is, valamint kezelni kellett az ERP rendszer már meglévő túlterheltségét is.

A robot fejlesztésén kívül RPA szolgáltatásunk részét képezte egy részletes dokumentáció és oktatóanyag elkészítése, melynek segítségével mind a 11 felhasználó elsajátíthatta a robot futtatásához szükséges ismereteket.

A robot teljes elkészítési ideje (felmérés, fejlesztés, tesztelés, UAT, PRT, élesítés, részletes tréninganyag készítés) az első egyeztetést követően kb. 2,5 hónap volt.

Az üzem, aminek leállása napi szinten millió dolláros veszteség lenne: MOL Petrolkémia
Az üzem, aminek leállása napi szinten millió dolláros veszteség lenne: MOL Petrolkémia

Poór Tiborral, a MOL Petrolkémia Zrt. karbantartási vezetőjével beszélgettünk a Petrolkémia ipar 4.0-s gyakorlatáról a hamarosan megrendezésre kerülő PCS meeting folyamatirányítási konferencia kapcsán, ahol Tibor tavaly egyébként az Év előadója díjat is megkapta.

Meghallgatom
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.