cover

Hova tegyük a routert? - case study

Hova tegyük a routert? - case study
Mortoff Blog
Hova tegyük a routert? - case study

Hova tegyük a routert?

Ahogy fejlődik a vezeték nélküli hálózatok technológiája és kínál egyre nagyobb sávszélességet, úgy épül a kínált lehetőségekre egyre több, az életünket megkönnyítő alkalmazás, szolgáltatás a közterületektől kezdve, az otthonunkon át ipari termelés, konferenciák, vagy kiállítások helyszínéig. Egyre több helyen válik fontos kérdéssé, hogy hol lenne a legjobb helyen egy router. Mit tud csinálni, aki valamilyen okból kifolyólag nem elégszik meg a “Jó lesz az ott!” módszerrel? Elhelyezi a routert, feltérképezi a jelerősséget egy erre alkalmas szoftverrel, majd áthelyezi a routert, újra feltérképezi a jelereősséget és ezt a folyamatot addig ismételgeti, míg meg nem találja a számára ideális helyet az eszköznek.

Milyen jó lenne, ha...

... ugyanazt a helyet megtalálhatnánk kevesebb vesződséggel! Partnerünk, az 5G hálózatra történő átállás vezető ipari szereplőjének kutatási részlege, pontosan egy erre irányuló megoldás alapjának a prototípusát szeretné létrehozni. Tőlünk, az ennek részét képező Android alkalmazás elkészítéséhez kértek segítséget.

Fontos hangsúlyozni, hogy egy prototípusról, koncepcióról van szó, ami egy korábbi, a témával foglalkozó publikáció demonstrációs eszköze, vagyis korántsem egy piaci bevezetésre szánt alkalmazás fejlesztéséről van szó.
Mielőtt elérné azt a státuszt, még döntéshozók sorának kell támogatnia a projektet és további funkciókat kell implementálni, mint például a különböző típusú routerek specifikációinak figyelembe vétele.

Hogyan szeretnénk megtalálni a helyet?

A megoldás alapvető célja kiszűrni a jelenleg használatos optimalizációs folyamatból a router ismétlődő elhelyezését és beüzemelését, valamint a hálózat jelerősségének ismétlődő feltérképezését.

Ehhez először be kell járni a vizsgálandó területet videózás közben, hogy a képkockák és az azokhoz tartozó aktuális szenzor adatok alapján meg lehessen határozni két optimálisnak ítélt pozíciót a router számára. Ezután vizsgálni lehet az alkalmazásban a térerősségnek megfelelően színezett 3D modelljét a helyiségnek, illetve lehetőség lesz váltani a lehetséges access pointok között a különbségek felméréséhez, valamint az optimálistól eltérő elhelyezésket vizsgálni.
Továbbá lehetőség lesz ugyanezt kameraképen nézve is megtenni. Az éppen aktuális képkocka és szenzor adatok alapján meghatározásra kerül, hogy hol tartózkodunk a feltérképezett területünkön és a kijelzőn megjelenő képre rávetíti az alkalmazás a router és a jelerősség vizuális reprezentációját.

Az üzem, aminek leállása napi szinten millió dolláros veszteség lenne: MOL Petrolkémia
Az üzem, aminek leállása napi szinten millió dolláros veszteség lenne: MOL Petrolkémia

Poór Tiborral, a MOL Petrolkémia Zrt. karbantartási vezetőjével beszélgettünk a Petrolkémia ipar 4.0-s gyakorlatáról a hamarosan megrendezésre kerülő PCS meeting folyamatirányítási konferencia kapcsán, ahol Tibor tavaly egyébként az Év előadója díjat is megkapta.

Meghallgatom
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.