cover

Python a Power BI-ban

Python a Power BI-ban
Mortoff Blog
Python a Power BI-ban

A Python egy sokoldalú programozási nyelv, amit széleskörűen használnak adatelemzési, adatmanipulációs és adatvizualizációs feladatokhoz is. A Power BI alapvetően rendelkezik saját beépített adatfeldolgozási és manipulálási képességekkel, azonban beillesztett Python kódok használatával kiterjeszthetjük az eszköz funkcionalitását és a rugalmasságát. Rövid áttekintésünkben ennek előnyeit és hátrányait vizsgáljuk.

Előnyök

Milyen esetekben lehet hatékony Python scripteket futtatni a Power BI beépített funkcióinak használata helyett vagy azok mellett?

Speciális adattranszformációk esetében
A Python több olyan könyvtárral rendelkezik, amelyek kiválóan alkalmasak adatkezelésre, -tisztításra és -átalakításra (pl.: Pandas, NumPy, scikit-learn). Segítségükkel lehetőség nyílik az adatok előfeldolgozására és alakítására, mielőtt betöltenénk azokat a Power BI-ba.  Kifejezetten érdemes ilyen megoldás felé fordulni például bonyolultabb szövegfeldolgozási igények esetén (néhány jellegzetes példa: beszédrészek azonosítása, sentiment analízis, szófelhő létrehozása leggyakrabban használt szavak alapján). A Power BI-nak ehhez nincsenek meg az eszközei, azonban pl. a Python Nltk vagy Spacy könyvtáraival ez is megoldható.

Komplex analitikák
A Python számos könyvtárat kínál összetett számítások elvégzésére – többek között ide sorolható a TensorFlow, a Keras, illetve a PyTorch. Az ezekben elérhető megoldásokkal fejlett elemzéseket, egyéni gépi tanulási vagy prediktív modelleket hozhatunk létre az adatelemzési képességek javítása érdekében.

Egyedi vizualizációk
Annak ellenére, hogy a Power BI számos beépített vizualizációt biztosít, szükség lehet speciális megjelenítést megvalósító egyedi diagramokra, ebben a Python szintén hatékony eszközként használható. Az olyan könyvtárak, mint például a Matplotlib és a Seaborn, kiterjedt lehetőségeket kínálnak az adatok megjelenítésére, statisztikai diagrammok készítésére. Interaktív és testreszabott diagramok, grafikonok létrehozásával hatékonyabban mutathatjuk be az adatainkat. Ilyen lehet például egy klaszter analízisre alkalmas scatter plot, vagy a numerikus adatok statisztikai eloszlását bemutató violin plot.

Automatizálás és integráció
A Python segíthet automatizálni az ismétlődő feladatokat és egyszerűsíteni a Power BI-munkafolyamatokat. Python scripteket írhatunk az adatok különböző forrásokból való kinyeréséhez, átalakításához és a Power BI-ba történő automatikus betöltéséhez. A Python integrációs képességeivel könnyan tudunk kapcsolatokat létrehozni más eszközök és platformok, például webes API-k, adatbázisok vagy felhőszolgáltatások felé.

Hátrányok

A Python használata esetenként hátrányokkal is járhat, emiatt érdemes mérlegelni, hogy ezeket figyelembe véve is hatékony-e számunkra egy ilyen megoldás választása.

Teljesítmény és sebesség:
A Python kódok futtatása általában lassabb lehet, mint az SQL vagy M kódok futtatása, különösen nagy adatkészletek esetén. Ez a lassulás jelentősen megnövelheti a lekérdezések futási idejét és csökkentheti a felhasználói élményt.

Komplexitás:
A Python használata bonyolíthatja a Power BI modelljének és jelentéseinek kezelését és a karbantartásukat. A Python kódok hozzáadása növelheti a rendszer komplexitását, és nehézségeket okozhat a hibakeresésben és a fejlesztésben.

Függőségek kezelése:
Python kódok futtatásához szükség van a megfelelő Python környezetre és csomagokra. Ezeknek a függőségeknek a kezelése és frissítése további időt és erőforrásokat igényelhet.

Korlátozott támogatás és dokumentáció:
Bár a Power BI támogatja a Python integrációt, jóval korlátozottabb támogatást és dokumentációt érhetünk el a Power BI-ban használt Python kódokhoz, mint az M vagy DAX nyelven írt kódokhoz.

Biztonsági szempontok:
A Python kódok futtatása biztonsági kockázatokat is jelenthet, különösen akkor, ha a kódok külső forrásból, például a felhasználók által letölthető fájlokból származnak. Fontos biztosítani a megfelelő biztonsági intézkedéseket a kódok futtatása előtt.

Fontos tehát átgondolni és mérlegelni ezeket a Python kódolással kapcsolatos tényezőket (mind az előnyöket, mind a hátrányokat) a tervezés és fejlesztés során, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást az adott Power BI fejlesztési igényünkhöz.

Feliratkozom a hírlevélre

3D fémnyomtatás a Knorr-Bremsénél
3D fémnyomtatás a Knorr-Bremsénél

A Knorr-Bremse az ide Év Gyára Projektversenyről két díjat is elhozott: övék az év leginnovatívabb projektje a gyártásban, illetve az év gyártási/termelési projektje cím is. Halász Bélával, a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest műszaki szakértői csoportvezetőjével, és Nagy Ábellel, a cég 3D nyomtatásért felelős applikációs mérnökével beszélgettünk.

Meghallgatom
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.