cover

Nearshore lépésről-lépésre

Nearshore lépésről-lépésre
Mortoff Blog
Nearshore lépésről-lépésre

A nearshore előnyeiről korábban már írtunk, most azt tekintjük át lépésről-lépésre, hogy miként zajlik egy nearshore-együttműködés felépítése és lebonyolítása a dinamikusan fejlődő területen tíz éves tapasztalattal rendelkező Mortoffnál.

Vegyünk egy európai uniós vállalatot, amely székhelye az Únió fejlettebb régióiban található. A bővüléshez, versenyképessége fenntartásához elengedhetetlenül szükséges IT-rendszerének, szolgáltatásainak… stb. fejlesztése, amire lehet, hogy nem áll rendelkezésre házon belül erőforrás, és/vagy szeretné minél költséghatékonyabban és magas minőségben megoldani. Ekkor fordul a nearshore-megoldáshoz.

1. Kapcsolatfelvétel

Tapasztalata és ügyfeleinek elégedettsége nyomán számos ilyen cég találja meg a Mortoffot, amely tíz éve kínál nearshore-szolgáltatásokat ügyfeleinek. Az érdeklődőknek több csatornán is lehetőségük van felvenni a kapcsolatot - weboldal, telefon, e-mail - a vállalattal.

2. Igény megfogalmazása

Az ügyfél megadja azokat a paramétereket, amelyek a megoldáshoz szükségesek. Ilyenkor szó lehet arról, hogy egy bizonyos tevékenységre keresnek egy embert (pl. java-fejlesztőt), de arról is, hogy egy egész projektre keresnek megoldást (pl. scrum-csapatot). Bizonytalanság esetén segítséget is kaphatnak a legoptimálisabb megoldás megtalálásához.

3. Kiválasztás

A meghatározott igények alapján a Mortoff végzi el a jelöltek előzetes szűrését, majd az alkalmasak adatait továbbítja az ügyfélnek, aki kiválasztja azokat, akikkel interjút szeretne készíteni.

4. Interjú

A jellemzően egy órás - gyakran Skype-on, vagy más videós chat-alkalmazás segítségével lefolytatott - beszélgetés során az ügyfelek és a jelöltek megismerik egymást, az ügyfelek felmérik a jelöltek alkalmasságát, kiválasztják a legmegfelelőbbet.

5. Onboarding

Ha a jelölt(ek) alkalmas(ak), következhet a betanulási időszak. Megismerkedik az ügyfélnél dolgozó csapattal, a feladatokkal, a részletes igényekkel, meghatározzák milyen módon és milyen rendszerességgel kommunikálnak. Ez az időszak jellemzően 1-3 hétig tart, és az ügyfél telephelyén, irodáiban zajlik, kiutazással.

6. Közös munka

A kiválasztott jelölt a meghatározott feladatokat végzi, és erről kommunikál az ügyféllel. A munkavégzés a megbízott saját országában - jelen esetben Magyarországon - zajlik, az ügyfélnek nem kell őt utaztatnia, számára szállást, ellátást biztosítania, legfejlebb alkalmanként, ha az újabb feladatok, projektek ezt indokolttá teszik.

7. Kiértékelés

A projekt vagy feladat lezárultával lezajlik a közös munka kiértékelése is. Az együttműködés során szerzett tapasztalatok átbeszélése, megosztása hozzájárul a rendszer működésének hatékonyabbá tételéhez, az ügyfelek elégedettségéhez.

Bár a folyamat a fentiek alapján első pillanatra munkaerőközvetítésnek tűnhet, a nearshore jóval több ennél. A munkára kiválasztott jelöltek a Mortoff saját alkalmazottjai, akik szabad munkakapacitással rendelkeznek, gyakorlatilag cégen belüli szabad erőforrások. A nearshore a cégek között egyfajta partnerséget is jelent, kölcsönös elégedettség esetén, szintet lépve állandó együttműködésre is lehetőség nyílik, és akár egy-egy teljes IT-részleget - pl. szoftverfejlesztés - is ki lehet szervezni a közeli országokban megtalálható nearshore-szolgáltatóknak.

A Mortoffnak is létezik ilyen, hosszú távú együttműködése. Az ipari szerszámgépeket előállító német Trumpf lézervágó-gépeinek szoftvereit tesztelik immár tíz éve.

Vészjelzés az ipari KKV szektornak
Vészjelzés az ipari KKV szektornak

Ebben az epizódban az világpiaci autóipari trendek magyarországi hatásait igencsak realisztikus szemüvegen keresztül vizsgáljuk meg, és végül arra a következtetésre jutunk: az ipari KKV-szektor egyetlen lehetősége az azonnali hatékonyságnövelés.

Meghallgatom
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.