cover

Mit tehetünk a virtuális kivándorlás ellen az IT területen dolgozó szakemberek körében?

Mit tehetünk a virtuális kivándorlás ellen az IT területen dolgozó szakemberek körében?
Mortoff Blog
Mit tehetünk a virtuális kivándorlás ellen az IT területen dolgozó szakemberek körében?

Már covid előtt is sok cég biztosította az otthoni munkavégzést heti vagy havi pár alkalommal bizonyos területeken, azonban amikor 2020 elején megjelent hazánkban is a koronavírus, a legtöbb szervezet kénytelen volt átállni a teljes home office-ra, ami az IT cégeknél többé-kevésbé gördülékenyen is ment. Azóta már volt idő javítani és finomítani a folyamatokon, hogy minél hatékonyabban és kényelmesebben tudjanak a kollégák otthonról is dolgozni. Ezzel együtt egyre felkapottabb lett a munkavégzés külföldi cégeknek otthonról, természetesen magasabb fizetéssel. Ez a folyamat egy új fogalmat hozott magával: virtuális kivándorlás.

Sajnos sok hazai kis, és közepes cég, de még a nagyobb, multinacionális vállalatok sem tudnak minden esetben versenyezni a nyugati fizetésekkel. Azonban úgy gondolom, hogy meg kell találni a megoldást arra, hogy megtartsuk az értékes IT-s szakembereket. Hiszem azt, hogy nem feltétlenül csak a fizetés számít egy-egy munkaajánlat elfogadása kapcsán, hanem egyéb fontos tényezők is közre játszhatnak ebben. Ezeket a tényezőket kell vonzóbbá tennünk a munkavállalók számára és egyúttal elérni, hogy minket válasszanak a külföldi cégek és projektek helyett. Véleményem szerint a HR-es kollégáknak, illetve a szakmában dolgozó vezetőknek és menedzsereknek egyaránt értékesítőként is együtt kell tudnunk működni. Értéket kell teremtenünk és adnunk az IT-s szakembereknek, annak érdekében, hogy nálunk vállaljanak munkát. Értékes és izgalmas projekteket kell tudnunk kínálni, amivel fejlődhetnek, amire kihívásként tekinthetnek, látható eredményeket tudjanak elérni és hivatásként tudjanak a munkájukra tekinteni.

Mik lehetnek ezek az értékek (amennyiben feltételezzük, hogy nem csak a jobb anyagi lehetőségek miatt váltanak)?

  • Pályázati folyamatok lerövidítése – lehetőség szerint egy körös interjú alatt kell döntést hozni arról, hogy alkalmazzuk-e az adott jelöltet vagy sem
  • Assessment center teljes elhagyása
  • Kevesebb szakmai és egyéb tesztek kitöltetése, lehetőség ezek helyett saját kód bemutatása
  • Elérni, hogy az első kapcsolatfelvétel és az ajánlat kiadása között a lehető legrövidebb idő teljen el
  • Modern technológiával tudjanak dolgozni, elavult, régebbi technológiák teljes elhagyása
  • Teljes home office és rugalmas munkaidő biztosítása
  • Lehetőséget biztosítani az irodai bejárásra azok számára, akik igénylik
  • Segítség a megfelelő ergonómia kialakításában, irodai eszközök beszerzésében, hogy otthon is kényelmesen, megfelelő körülmények között lehessen dolgozni
  • Teljes online onboarding illetve megfelelő karrierút biztosítása
  • Részvétel szakmai és nyelvi tréningeken, továbbképzéseken
  • Rugalmas foglalkoztatási formák lehetőségének biztosítása
  • Emberközpontúság és megfelelő bizalom kialakítása a munkavállalók felé
  • Mentoring program kialakítása
  • Munkahelyi egészségbiztosítás nyújtása
  • Folyamatos szakmai értékelések és visszajelzések adása
  • Érezze a munkavállaló, hogy fontos a személye a vállalatnak és szakmailag eredményesen, valamint hatékonyan tudjon működni, érezze, hogy értéket teremt a cégnek
  • Ingyenes vagy kedvezményes sportolási lehetőség. Egy-egy komolyabb hobbi sportoló támogatása anyagilag vagy különböző eszközök biztosításával

Az otthonról történő munkavégzés miatt jelentősen lecsökkent a munkavállaló és munkahely közötti kapcsolat, ezzel pedig a személyes kötődés is. Ezáltal a munkavállalók könnyebben váltanak más cégekhez, ha egy izgalmasabb kihívást, vagy éppen csak egy jobb ajánlatot kapnak. Emiatt, úgy gondolom, hogy fontos az olyan események megszervezése is, amikor nem meetingeken és munkával kapcsolatban találkoznak a kollégák, hanem egyéb csapatépítő programokon vesznek részt akár egy-egy munkanap „feláldozásával” is. A közös ebédek és esti programok megszervezése is fontos részét képezhetik a munkavállalók életének.

Ezeken felül természetesen továbbra is fontos a megfelelő és versenyképes fizetés, bónusz és egyéb juttatások biztosítása, valamint időközönként fizetésemelés az infláció mértékének figyelembevételével is. Azt gondolom, hogy az előzőekben felsorolt tényezők és feltételek biztosítása akár pozitív irányba is terelheti a több külföldi és esetleg magyar cégektől kapott ajánlatok közötti döntést.

Az ember a Smart Factory Connaction mögött: Bóna Péter, Com-Forth Kft.
Az ember a Smart Factory Connaction mögött: Bóna Péter, Com-Forth Kft.

Tizedik éve szervezi meg a Smart Factory Connaction konferenciát, de sosem érdekelte, hogy maga az esemény profitábilis legyen. Számára mindig is fontosabb volt, hogy valódi fórumot biztosítson a gyártóknak, és a vendégei azért látogassák évről évre a rendezvényt, mert ott releváns tapasztalatmegosztás történik. Bóna Péter, a Com-Forth Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Meghallgatom
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.