contact

REACH - komplex IoT megoldás a gyártásban

Real-Time Event based Analytics and Collaboration Hub

A REACH központi adatgyűjtő, adattároló és feldolgozó rendszer, az Ipar4.0 és okos gyár technológiai platformja, amely különböző forrásokból begyűjtött hatalmas mennyiségű adat hatékony elemzésével ad segítséget az ipar bármely területén a teljesítmény, hatékonyság növelésére, az energia felhasználás csökkentésére, bizonyos események előrejelzésére (a lehetőségek tárháza végtelen). Adatforrások lehetnek szenzorok, PLC-k, humán adatbevitel vagy különböző rendszerek pl. MES/SCADA/ERP.

Összeraktuk a legjobb BI szakembereink és gyártási mérnökeink tapasztalatát és létrehoztunk egy ténylegesen valós idejű és eseményvezérelt működésre képes, a legújabb elérhető, de a saját gyakorlatunkban már bizonyított nyílt forráskódú big data technológiákat felhasználó robusztus IoT platformot. Ügyfeleink igényükre szabott transzparens működésű, skálázható és jól integrálható megoldás tulajdonosai és nemcsak felhasználói.

A rendszer főbb jellemzői

 • Eszköz integrációs réteg: szenzorok, IoT adatforrások, ERP, SCADA, egyéb struktúrált és struktúrálatlan adaforrások
 • Stream és batch típusú üzenetek feldolgozása
 • Analikai környezet: komplex elemzések, riportok, algoritmusok pl. gyártosorok OEE számításához valós időben
 • Skálázható big data feldolgozó környezet
 • Saját platform a lehető legkisebb TCO mellett
 • Információ monitoring bármely eszközön
 • Utasítások a különböző felületekre pl. gyártósor andonja, gépek számára, mobil alkalmazásoknak, stb.

Alkalmazási területek

OEE (Overall Equipment Effectiveness) számolása és vizualizálása (gyártósorokon illetve az irodákban, menedzserek irodáiban) valós időben. 
Az OEE három termelési mutatószám: a minőségi mutató (a gyártott jó darabszám és az összes gyártott darabszám aránya), a rendelkezésre állási mutató (a gép vagy gyártósor elméleti teljes munkaidejének és valós munkaidejének aránya) és a teljesítménymutató (az elméletileg teljesíthető normához képest a gép valós munkaideje alatt teljesített darabszám aránya) szorzata.

Energia felhasználás hatékonyságának növelése: több ezer szenzor adat real-time analízise évi 100 millió forint feletti költségcsökkentést eredményezett.
Az üzemekben telepített szenzor rendszer alapadatai alapján - amely nem csak a saját berendezések és a felhasznált anyagok jellemzőit gyűjti folyamatosan, hanem a külső környezeti paramétereket és azok változásait is -  felépített integrált real-time monitoring rendszer révén megvalósuló közel valós idejű működés optimalizálás révén az energia felhasználás már első évben akár 4%-al csökkenhető, mely eredmény a halmozódó adatvagyonra épített statisztikai elemző gépi algoritmusokkal tovább növelhető.

Prediktív maintenance avagy az előrejelzésen - minták és élettartam görbe valós idejű elemzése - alapuló karbantartás, ezáltal a hibás munkadarabok számának csökkentése, nem várt leállás és kieső termelés megakadályozása illetve környezeti károk vagy munkahelyi baleset megelőzése. Az előrejelzésen alapuló karbantartás kettős célrendszer mentén működik. Egyrészt a karbantartások száma és így a költsége is csökkenthető, ha csak a szükséges helyen avatkozunk be. Másrészt pedig az egyes eszközöket nem a tervezett, hanem a tényleges élettartamuk végéig használjuk, ezzel minimalizálva az egy üzemórára jutó egységköltségüket.

A Mortoff kompetenciákat tudatosan fejlesztjük, hogy az Ipar4.0 vízió számos kérdésére választ adjunk. Csapatunkban dolgoznak üzleti, IT és digitális architectek, beágyazott fejlesztők, adatbázis fejlesztők, big data mérnökök, adattudósok, vizualizációs szakértők, tesztelők és a gyártási folyamatokat támogató mérnökök.

Szolgáltatásportfoliónk

 • REACH ipari technológiai platform, saját fejlesztésű központi adatgyűjtő és feldolgozó rendszer
 • Magas minőségbiztosítási/veszélyességi környezetben működő alkalmazás-szoftverek fejlesztése (3D/4D képfeldolgozás, analízis, adatfeldolgozás, workflow-támogatás)
 • Beágyazott szoftverek fejlesztése és tesztelése (C/C++/Embedded, real-time)
 • Elektronikai tervezés és validáció (NYÁK/PCB, Mikrokontroller/FPGA, kommunikáció)
 • Mechanikai tervezés és validáció (CAD-CAM)
 • SENSEoT saját fejlesztésű eszköz a prediktív karbantartáshoz
 • Beltéri követés (indoor tracking) megoldások
 • Gyártás mérnöki támogatása, projektvezetés
 • Komplex adatelemzések és vizualizációk
 • I4.0 stratégiai tanácsadás
 • Ipari folyamatok digitalizációja
Professzionális tanácsadás

10+ év szakmai tapasztalat


5+ sikeres projekt


5+ elégedett ügyfél

Tunkel Richárd, Information Technology Director

Azt tapasztaljuk, hogy a már rendelkezésre álló komplex adatok érthető, közel valós idejű vizualizálásával is azonnal 5%-os eredményjavulás érhető el. De ez még csak az első és legegyszerűbb, ugyanakkor látványos lépés. Az adatok elemzésével és gépi tanulási algoritmusok segítségével olyan hatékonyság javulás érhető el, mely nem csak a projekt megvalósításába történt befektetést teszi megtérülővé hanem valódi, jelentős versenyelőnyt biztosít a megrendelő számára.

Referenciáink

End-to-end megoldások

a Mortoff-tól

A széleskörű szolgáltatásportfoliónk a legösszetettebb ügyféligényeket is hatékonyan kiszolgálja:

BI stratégia
bi
+bi
bi
BI stratégia

Az ismert és a várható üzleti igények kiszolgálására hosszú távon alkalmas, „future-proof” BI architektúra és folyamatok stratégiai tervezése. Fő fókuszterületek: Big Data, Data Discovery, Agilis BI. BI megoldással támogatott információszolgáltatási keretrendszer megtervezése olyan döntésekhez melyek elősegítik a kívánt üzleti eredmények elérését, megtartva a folyamatos innovációt és differenciálhatóságot.

Olvass tovább
Gyártósori berendezések működésének validálása
se
+se
se
Gyártósori berendezések működésének validálása

Lézeres vágó, préselő, hajlító, gyártósori berendezéseket fejlesztő és gyártó multinacionális nagyvállalattal való hosszú távú együttműködésünk egyik fő feladata annak biztosítása, hogy a termék az ipar szabványainak megfelelően precíz, magas megbízhatóságú legyen, illetve kiemelkedő minőségben készüljenek el. Ennek megfelelve veszünk részt a szoftvertermékek fejlesztésében, tesztelésében és hardverek validálásában a mérési eredmények szoftveres kiértékelésével.

Olvass tovább
Futóműinformációkat Monitorozó Rendszer Fejlesztése
se
+se
se
Futóműinformációkat Monitorozó Rendszer Fejlesztése

Járműipari fékrendszereket gyártó és fejlesztő multinacionális nagyvállalattal szorosan együttműködve vettünk részt új generációs szimulációs hardware-környezet kifejlesztésében, saját tervezésű driver és konfigurációs felület megvalósításában, speciális mérésadat-gyűjtő rendszerhez. A megvalósítás során az iparban jellegzetes szabványokhoz alkalmazkodva, minőségre kiemelten ügyelve végeztük a fejlesztési és tesztelési feladatokat.

Olvass tovább
Analitikus dashboarding
bi
+bi
bi
Analitikus dashboarding

Regionális Analitikus Dashboard alkalmazás bevezetése magyar piacvezető ipari vállalat számára 9 országban (Magyarország, Szlovákia, Románia, Szerbia, Csehország, Ausztria, Szlovénia, Bosznia, Horvátországban) 1300 értékesítési pont napi értékesítési adataira támaszkodva.

Olvass tovább