cover

Mi az a Testify?

Mi az a Testify?
Mortoff Blog
Mi az a Testify?

A Testify egy szoftver tesztautomatizációt lehetővé tévő eszköz. A szoftvertesztelés szerteágazó fogalom, rengeteg típusa van, egy szoftvert sok szempontból lehet tesztelni, és ezáltal minőségéről képet alkotni. A tesztelés ugyanakkor idő- és erőforrásigényes feladat, gyakran repetitív, újra és újra kell futtatni azokat a teszteket, amelyek vagy nem voltak sikeresek egy-egy hiba miatt, vagy már sikeresek voltak, de a szoftver módosítása miatt akár el is romolhattak (regresszió). Ebben segíthet a Testify.

De milyen típusú tesztre jó a Testify?

A Testify segítségével webes szoftverek és mobilalkalmazások működésének funkcionális tesztelését lehet automatizálni. Az automatizáció azért lehet hasznos és kifizetődő, mert:

  • sokszor ugyanazokat a teszteseteket kell újra és újra ellenőrizni, ami egy kolléga számára unalmas, lélekölő lehet;
  • gyorsabb, mint az ember – több száz vagy több ezer teszteset futtatása akár hetekig tartana, de automatizálva néhány óra alatt lefut az összes;
  • csak el kell indítani, és – ha minden jól megy – akár éjszaka is lefutnak a tesztek, reggelre már ott vár az eredmény.

Miért válasszuk a Testify-t, ha web alapú szoftvert vagy mobilalkalmazást szeretnénk automatizáltan tesztelni?

Sok tesztautomatizálásra alkalmas eszköz létezik, valamilyen szinten mindegyik alkalmas valamilyen típusú teszt elvégzésére. A legtöbb ilyen eszköz azonban bonyolult, és fejlesztői tudást igényel a használata.

A Testify-al való munkavégzés nem igényel fejlesztői tudást, némi instrukciót követően bárki meg tudja a használatát tanulni. Ennek következtében nem kell a szervezeten belül kialakítani tesztautomatizáló kompetenciát, hanem könnyedén tudják használni például üzleti elemzők, manuális tesztelők, vagy informatikához nem értő kollégák is.

Kinek és miben könnyítheti meg a munkáját a Testify?

Üzleti elemző, üzleti megrendelő:

Elemzőként sokszor nem csak megtervezni szükséges egy alkalmazás működését, de ellenőrizni is kell azt, scrum csapatokban sokszor a fejlesztések átvétele is az üzleti elemző/üzleti megrendelő feladata (Product Owner). Amennyiben nem csak egy rövid bemutató, de egy komplett tesztsorozat eredménye is támogatja az átvétel során döntését, azt sokkal megalapozottabban hozhatja meg.

Manuális tesztelő:

A manuális tesztelő életét jelentősen meg tudja könnyíteni, ha figyelmét az új funkcionalitás tesztelésére tudja inkább fordítani, és a regressziós tesztelést elvégzi helyette a Testify. A regresszió minőségbiztosítását ugyanakkor nem kell kiengedni a kezéből, hiszen ő is létre tudja hozni a Testify segítségével az automatán futtatandó teszt szetteket, teszteseteket, majd egy gombnyomással elindíthatja futtatásukat.

Döntéshozók:

Minél több teszteset eredményét látják egy projekt vagy termék döntéshozói, annál árnyaltabb kép alapján, és annál magabiztosabban tudják döntéseiket meghozni. Egy döntés akkor jó döntés, ha megalapozott, és ha meghozzák. A Testify akár nagy mennyiségű teszteset futtatásának eredményét képes riportba foglalni, transzparensen mutatni, hatékonyan támogatva ezzel a döntéshozatalt a tesztelt termék/szoftver jövőjére vonatkozóan.

 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.